Плаж? През октомври!? Гърция!

3 дни в Рим - Фонтани, Папата и Пица

Коледен подарък - самолетен билет. Рим? Тръгваме!

Коледният ми подарък през 2017г. беше самолетен билет до Рим. Яничка реши, че е крайно време да полетим на някъде и да се заредим с положителни емоции.
Тя никога не е била там, а аз никога не бях летял. Така че..... РИМ, ДОЙДОХМЕ! 😀

Гледка на Рим и Ватикана от върха на Базилика Свети Петър
Правилното плануване на екскурзията беше много важно! Бяхме закупили предварително билет с опция "skip the line" за да не чакаме на опашка за Колизеума и Ватикана.
Планът ни включваше най-известните места за посещение - Колизеума, Римския форум, Ватиканските музеи и Сикстинската капела, Пантеона и всички останали великолепни паметници, фонтани и туристически точки, които ни бяха по пътя. Това е нашия списък,от обектите, които посетихме → Google maps. Остана още много за гледане, но пак ще отидем през ноември 2019г. и може би още няколко пъти :))
Разгледайте албума → тук.

Тръгнахме през нощта от Бургас към София, защото полета ни беше рано сутринта на 12.01.  Нямаше с кой да споделим пътуването си. 😔 Не бяхме спали, мотахме се до последно и кой ще иска час НЕУТОЧНЕН в интервал 01:00 - 03:00ч. Пристигнахме благополучно, като АЗ шофирах - отново! Поне намерихме къде да паркираме в последния момент. Ивчо, обичамТА!

Ден 1) Приземихме се рано на летище Fiumicino. Бяхме предварително заплатили шатъл до гара Termini Пътувахме около час до гарата. Не бяхме спали, но нямаше да имаме и такова време. Изпълнението по плана беше започнало. "Абе къв план?!" - Женичката рече!

Колизеума
Бърз поглед на на картата в телефона, дискусия откъде да започнем. Аз имах огромно желание да видя Колизеума. Помня филма "Гладиаторът" с Ръсел Кроу и много исках да видя арена на битки, където са решавали кой да живее 👍 и кой да умре👎. Започнахме от там. Колизеума беше на около 20 минути пеша от Термини. Въпреки, че беше преди обяд, вече имаше стабилна опашка пред това огромно каменно чудо. Хора, заслужаваше си минималното доплащане за  "skip the line" - влязохме веднага и не загубихме ценно римско време в чакане.

Беше разочароващо да видя издълбаните надписи по камъните. Защо, хора, защо?!?


Опитах се да си представя какво е било в онези времена. Виковете на тълпата в очакване на зрелище. Камъните напоени с кръв. Изгнилите тела на загубилите захвърлени на една страна. Хилядите пъти, в които някой е отправял своите молитви към хора и божества. Затворих очи и се заслушах. Глъчта от посетителите се отразяваше в камъните и обикаляше навсякъде. Чуваше се жуженето от гласовете им. Възторг, викове, смях, рев на деца... Ако аз бях император, как ли щях да постъпвам с живота на хората. Публиката е важна! Трябва да бъде удовлетворена. Може да е гладна, но доволна, все едно изборът е неин.
Колизеумът -  място на толкова много смърт, но превърнат в атракция. Гробница, в която се снимаме. Но дори това велико място има своята история на изоставане и заграбване. Препоръчвам да я прочетете - > линк

Константиновата Арка
В непосредствена близост е Константиновата Арка. Тя е с три входа и е построена в чест на император Константин за победата му над неговия противник Максенций на Милвийски мост на 28 октомври 312 г.

Следващото място беше Римският форум, който е точно до Колизеума. Римският форум е най-старият площад на Древен Рим и се смята, че е бил построен от легендарния основател на Рим – Ромел. Разположен е в долината между трите хълма – Палатин, Капитолий и Есквилин. Смесица между парк с археологически разкопки и красива цветна градина. Когато бяхме там, се извършваха реставрации на някои сгради. Наша радост и удивление бяха папагалите (порода малък александър), които видяхме да летят наоколо в група и да гнездят в сградите.

Отделете си почти целия ден само за тези два обекта  и някое друго кафе с хапване.


Национален паметник на Виктор Емануил II.
Отскочихме и до Национален паметник на Виктор Емануил II. През 2007г., е добавен панорамен асансьор към сградата, което позволява на посетителите да се изкачат до покрива и да разгледат Рим от високо. Паметникът е великолепен! Изграден е от бял мрамор, който отразяваше слънцето. Чист и гладък. Огромно нещо, построено в името на Виктор Емануил II – първия крал на Обединена Италия.

От горе имаше ясна гледка към кръгово движение - бяхме потресени! 😱 То не бяха колела, хора, велосипеди, коли, мотори, автобуси, карабинери, слонове, а за капак и пешеходна пътека през средата на кръговото!! И всичко това преминаваше в отличен синхрон!!!

След цял ден обикаляне с раници, вече беше време за почивка и се насочихме към хотела. ПЕША!!! Избрахме хотел Center 1 & 2, който отговаряше на нашето изискване - цена, локация и закуска включваща нещо различно от кроасани. Не сме от взискателните относно спането. С едно изключение на един хотел в Скопие.... 😭 План - душ, кратък релакс и излизане за вечеря. Да, ама не! Само за малко поседнахме на леглото и се събудихме сутринта!

Ден 2) Закуската ни беше на покрива на хотела и включваше класически сладки теста, кафе и купичка бъркани яйца на всеки 20 мин, за които наставаше истинско гладиаторско напрежение пред витрината. Нямаше за всички. Покрива беше със закрита и открита част. Красиви статуи  и зеленина бяха около нас. Много ни хареса! На нея не! На мен ми хареса! Добре, не ни хареса!

Папа Франциск
Ватикана! Не може да отидете в Рим и да не се пробвате да видите Папата! Въпреки, че ние бяхме от петък до неделя, Папа Франциск излиза в сряда или неделя. Но ние имахме възможността да го видим в събота. Доколкото можахме да разберем речта му беше за мир, благоденствие, миграцията и любовта. Каквото и да говореше, хората край нас плачеха.
Близо до хотела ни имаше метро станция. Не е проблем чрез Google maps да се ориентирате, като видите имената на най-близките спирки покрай Ватикана. Билет закупихме от автомат.

Ватиканските музеи са вторите най-посещавани след Лувъра. Нямахме намерение да чакаме на опашката, затова - "skip the line". За наше малко негодуване, точно тогава времето стана слънчево, а ние щяхме да обикаляме затворени. Бяхме наясно, че има голяма вероятност да прекараме почти целия ден вътре, затова и съкратихме малко обиколката. Препоръчваме да се информирате предварително преди да влезете за различните зали, за да си направите карта.  Финала на обиколката е в Сикстинската капела. Тази зала е великолепна!! Снимането е забранено и се следи от десетки охранители, които не само отправят забележки, но и взимат апаратите.
Когато излязохме, поехме в друга посока, за да разгледаме Ватикана отвън. Оказа, се че не е малка, като високи каменни стени я обграждаха. Може би повече от час обикаляхме, докато се върнем обратно на площада.  Излезете ли от музеите, тръгнете обратно към входа, защото той е по-близо до площада.

Базилика Свети Петър
Остана ни да влезем в базиликата Свети Петър - най-голямата църква в света по площ и обем. Не пропускайте това! И това, качете се на покрива, за да видите Рим. ВЕЛИКОЛЕПНО Е!!!! По спомен асансьора беше 10 евро, който ще ви качи до една част, след това ще повървите. В един момент така се накланят стените, че на някои им повлия на вестибуларния апарат и спираха за почивка. Ще се озовете на един етаж вътре в самата църква и ще се уверите, че не е голяма, а ОГРОМНА!
Пантеона
След като изпратихме папата, решихме да се любуваме на нощен Рим. Наистина ни отне цял ден във Ватикана и решихме просто да поемем на някъде. Минахме покрай замъка Сант Анджело, който първоначално е бил гробница, след това замък, резиденция на папите и хранилище за техните ценности и едновременно затвор. В наши дни е музей. Не можахме да го посетим, защото вече не работеше. и минахме през моста срещу него Мост на свети Ангел и продължихме направо посока Пантеон. И тази, поредна огромна сграда, ей така изникнала насред улицата. Magnifico! Бивш древноримски храм в Рим, посветен на всички богове и понастоящем католически храм, посветен на Богородица и вси светии. Пантеонът е сред най-големите инженерни постижения на античността, достигнали до наши дни.


Фонтан Нептун на площад Навона
Площад Навона. Разходете се задължително вечер, за да видите фонтаните. На него се намират такива архитектурни забележителности като: прочутият Фонтан на четирите реки (Fontana dei Quattro Fiumi, 1651) на Бернини, разположен в средата на площада; Фонтанът на Нептун (1574 г.), намиращ се в северната част на площада и Фонтанът на Мавъра (1576 г.) (в южната част), както и църквата Света Агнеса. На пиаца Навона се намира и една от най-известните от Говорещите статуи на Рим, тази на Паскуале, от където е дошла и съвременната дума пасквил.


Фонтан Ди треви
Фонтан Ди треви Името му е „Треви“, защото свързва три улици. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим.
До фонтана е разположена черквата „Св. Викентий и Св. Анастасий“, която по желание на папа Йоан-Павел II е дадена за използване от Българската православна църква. Някой вярват, че като хвърлят монета във водата на фонтана, ще се върнат отново в Рим. Аз разбира се, не го направих. Никога не съм смятал подобни действия за адекватни. Но може да го сторите и поради друга причина. Събраните във фонтана монети се даряват за благотворителност, а само през 2012 г. от фонтана са били извадени над 540 000 евро. За това си струва да хвърлиш паричка.

Ден 3) Свободна програма. Винаги си оставяме един ден, който ще обикаляме безцелно.

Площад Дел Пополо
Останаха много обекти за посещения, но знаехме, че няма да ни стигне времето. Оказа се, че 3 дни са почти недостатъчни, за да разгледаш Рим.
Площад Испания - монументално стълбище от 138 стъпала. На улицата се намират едни от най-скъпите и известни дизайнерски дрехи. Решихме да се строполим на площад del Popolo и да се насладим на януарските слънчеви лъчи.

Много исках в програмата ни да има романтична вечеря, като по италиански. Пица, цигулка и вино. Да, настоявах!!!! Все пак, Италия, Рим!! Но на къде!? Голямо проучване направихме в tripadvisor, за място за вечеря, но накрая Жорката ни насочи към в кв. Трастевере, който се намира на 30 мин. пеша e от Пантеон. Кварталчето беше доста оживено, но на някои места тъмничко. От различни места се чуваше музика от многобройните заведения и барчета. Докато подбирахме къде ще хапнем, женичката се спазари с един уличен търговец и си взе огромен син шал, който през лятото се превърна в хавлия. Ще го снимам някой път и ще ви покажа.

Хапнахме, пийнахме, разходихме се и се прибрахме в хотела. Рано сутринта ни беше полета на обратно към реалността. Оказа се, че хотела е на една улица с гара Термини, и въпреки това, за малко да го изпуснем. Започна леко да ръми на път за автобуса и си казахме, че изкарахме късмет с хубавото време. А на летището уж да изпуснем самолета, а той взе, че закъсня. Късмет, отново!  Терминал 50 и някой!! Да бе, ей там ще е..... 20 мин. отивахме до терминала, че чак с влак се качихме, който ни закара. Рим ни изпрати с хубаво време и положителни емоции. София ни посрещна със сняг и края на отпуската ни! 😭

Впечатленията ни:
В Рим беше пълно с полицаи и военни до всички най-важни забележителност, което ни вдъхваше спокойствие. Проверките с метален детектор са задължителни при влизане на повечето места. Не носете излишна вещи с вас.
Кафе 1 евро, билет за транспорта 1 евро и малко, синя зона, 1 евро!
Пица на килограм, не на парче! Да, забелязахме, че когато си избираш пица, теглят парчетата или посочваш колко голямо искаш да хапнеш. Наред с всичко, което видяхме, останахме доволни и от кулинарният ни туризъм! Препоръчваме да хапнете от всичко, което видите 😀. С изключение на сандвичите по 5 евро, които се предлагаха във Ватикана от един фургон. Не са кой знай какво.
Много искахме да посетим Музея Леонардо, Село Боргезе, Библиотеката и разбира се Биопарк (зоологическата градина). Да се качим на някоя висока точка и да погледаме нощен Рим. Не остана време, но някой ден ще се върнем.

Рим си заслужава!


Коментари