Плаж? През октомври!? Гърция!

Карнавалът в Ксанти

Тълпата, еуфорията, костюмите, свободният дух без задръжки, емоции.... всичко това в микс от цветове с музика и усмивки! Карнавалът в Ксанти, Гърция.

Правете любов, не война!

Никога нямаше да повярвам, ако някой ми беше казал, че ще скачам като малко дете, с пълни със сълзи очи. Стотици хора в костюми, грим, игри и танци. Такава веселба! Карнавалът в Ксанти е емоция, която препоръчвам на всеки! Е, аз разбрах за това място, защото женичката вече е била там (както винаги) и предложи да отидем. 


И Нико дойде!
Както вече съм писал, не сме от най-чевръстите с потеглянето сутрин. Тръгнахме в събота по обяд. Пристигнахме вечерта в Александруполис, защото не намерихме свободни мета за 1 нощувка, Направихме една дълга разходка по центъра. Останах с добри впечатления за градчето. Колкото повече посещавам Гърция и Турция, толкова повече ми харесват. 

С настъпването на пролетта, Гърция е обзета от карнавална фиеста, която е превърната в традиция. Карнавалът в Ксанти за първи път се провежда през 1926г. и продължава до днес. Карнавалът е най-големият фестивал в Северна Гърция и изключително културно събитие.  Идеално за кратък трип.

За мен Карнавалът в Ксанти беше реален пример за задръстеното и ограничено мислене на българина. Докато в България се организират протести против "София прайд" и "Хелоуйн", как, кой и какво да бъде или да носи, в Ксанти, всички следваха идеалогията да се забавляват и да посрещнат празника в пълен шик и пир.

Тематични костюми, грим, прически и танцова хореография. Облечени като ананас, мравки, Мери Попинс, (ние кръстихме една група). Без изключение, жени, мъже и деца, бяха облечени по темата. Талкова много усмивки и танци! Толкова смотани сме ние....

Докато бях мазан с боя и приемах пожеланията от танцуващите, си мислих, че докато не се освободим от умственото робство и не освободим душите си от бремето на миналото, никога няма да можем да се изкефим на живота. Но това са мои мисли....

Карнавалът е изживяване, което се провежда веднъж в годината и се помни дълго. Надявам се, следващият път, когато отиваме, да бъдем с по-подготвени костюми. Препоръчвам!
Разгледайте галерията → тукКоментари