Плаж? През октомври!? Гърция!

Халката и празника на гр. Сливен

Разполагахме с една топла и слънчева неделя и решихме да се разходим до гр. Сливен. Беше празника на Сливен и решихме да комбинираме със скалното образувания - "Халката".


 


Халката е един от символите на гр. Сливен. Намира се непосредствено до лифта и изкачването е лесно. За месните e посока и стимул да се разходят и да спортуват из природата. Чист въздух, зеленина и панорамни гледки над града. 

Халката е кварцово образувание с достатъчно голям отвор, през който може да премине човек. Има легенди за нейното използване и появяване. Народното поверие гласи, че ако човек премине през отвора на Халката, сменя пола си.


"Старо предание носи, че в праисторически времена това място било закътан пристан на бурно море и към скалата с дупка привързвали корабите. Халката била спасение и надежда, че няма да потънат. На Халката приписват магическа сила да дарява здраве и живот. Легенда разказва, че забранената любов на девойка и момък станала възможна, когато двамата се хванали за ръце и едновременно преминали през отвора на пръстена." - прочетете повече в Опознай.бг 

Въпреки многократните прочитания и упътвания с табели, успяхме да се изгубим! По едно време бяхме като скални кози, които на ината си, бяха решили, че вървят по правилния път. След като успяхме да стигнем до горе, оставаше въпроса, дали ще преминем през нея и ще се случили народното поверие. Декември 2019г. е и не се случи!

"Халката" от скоро е част от 100-те Национални туристически обекта. Печат се слага на долната лифтена станция. Уви, станцията на празника на града не работеше!

След като успяхме сполучливо да се изкачим, преминем през "Халката" и да слезем, се насочихме към сърцето на Сливен и бяхме гладни. 
Потреса ни дойде, когато видяхме, че Стария бряст, символът на Сливен е почти умрял. Можете да прочетете повече за случилото се тук

Глад, глад и никъде нямаше свободни места. Успяхме да се преборим за 2 места в готината сладкарница, която предлагаше любимите ни торти и пасти, като в Одрин. Остана само да се справим и с двете модни фенки на "Емпорио Армани". "Рийл Оригиналдъ". 

Залъгахме глада, разходихме се и реших, че истинското място за хранене ще бъде крайпътното на гр. Айтос. Който не е спирал там, изтървал е!

Последвайте Instagram страницата ни, за още от кулинарния ни туризъм.

Коментари